Költségnyilatkozat

Tisztelt Címzett!
Szakértőnek, ügyvédnek kell munkadíjat kifizetni úgy, hogy nem számlaképesek. Ebben az esetben mit tartalmazzon az általuk benyújtott nyilatkozat?
Köszönettel: Áné

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Árvainé!

Nem tisztázott, hogy milyen szerződés az alapja a kifizetésnek, feltételezem, hogy nem munkaviszony, inkább megbízási díj lenne ez - ami önálló tevékenység, SZja-ban összevonandó jövedelmek. Ez esetben választhatja a 10%-os diktált költségarányt, mely esetben 90% lesz az SZJA /Tb alap, vagy 10%-50% között nyilatkozhat tételes költségelszámolást, akkor annak figyelembevételével alakul az adó- és járulékalap. Elvben nyilatkozhatna családi adó- és járulékkedvezményről is, bár egyszerűbbnek tartom ha ezt az éves bevallásában rendezi a végleges összes jövedelem ismeretében.
üdv
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Tisztelt Címzett!
Nagyon köszönöm szíves válaszát. Igen megbízási díjról van szó, és arra vonatkozna a kérdésem, hogy mit tartalmazzon az a nyilatkozat, amit akár a szakértő vagy akár a kifizető készít, amiben vállalja a szakértő, hogy a következő évben leadózik a megbízási díj után. Tehát a kifizetéskor megkapná a teljes (bruttó) összeget, viszont aláírna a szakértő egy nyilatkozatot, hogy vállalja a felelősséget az adó befizetésére. Erre szeretnék egy nyilatkozat mintát kérni, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia.
Köszönettel: Árvainé

0 pont pont pont

Tisztelt Hölgyem!

Ha az illető egy belföldi illetőségű, azaz magyar magánszemély és nem egyéni vállalkozó, akkor jogszerűen nem tehet olyan nyilatkozatot, hogy ne vonjanak semmit tőle, kapja meg a bruttó és majd ő leadózza!
Bár most azt sem látom, hogy akinek dolgozik az egy cég -e, de feltételezem! A cég tb. tv szempontból "kifizető" lesz, és kötelessége adót , járulékot levonni, és azt a Navval saját bevallásában elszámolni a 2408-as bevallásában.
Ha véletlenül elég sok eltartott gyereke van és a családi adókedvezmény mellett a családi járulékkedvezményre is bőven futja, akkor esetleg előállhat olyan helyzet, hogy mind az adó - mind a járulékok levonását kinullázza, de egyébként nem tudnék ilyet.
üdv
S Z

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ